Kuchnia regionalna

06-64-84-kartacze-featured

Turystyczną atrakcją okolic Suwałk są również specjały lokalnej kuchni. Regionalne potrawy odzwierciedlają kulturową mieszankę regionu. Znajdziemy w nich wpływy polskie, litewskie, tatarskie, niemieckie i inne. Jest przynajmniej kilka potraw, z którymi kojarzy się ten obszar. Dwie sztandarowe wśród nich to kartacze i kołduny. Kartacze to duże owalne pyzy ziemniaczane z nadzieniem mięsnym a kołduny są odmianą pierogów. Kolejne kulinarne przeboje regionu to babka i kiszka ziemniaczana. W lokalnych gospodach i wytwórniach popularność odzyskują soczewiaki, czyli pieczone ziemniaczane pyzy z nadzieniem z soczewicy. Będąc nad Wigrami koniecznie trzeba skosztować wędzonej lub smażonej sielawy. Na koniec miłośnikom słodyczy wypada zaproponować ciasto o nazwie sękacz. Każdy kto je choć raz zobaczy – rozpozna bez trudu.

Będąc na Suwalszczyźnie warto również odwiedzić Wiżajny, które są zagłębiem regionalnych tradycyjnych produktów serowarskich.